Училище с лице, училище за личности
125 СОУ
Искам да стана
учител по математика

Решение за изпълнители на извънкласни дейности

⇢ Решение за изпълнители на извънкласни дейности

 

Обява за провеждане на конкурс за извънкласни дейности в 125 СУ "Боян Пенев"

⇢ Обява за провеждане на конкурс за извънкласни дейности в 125 СУ "Боян Пенев"

 

Начало

NOVA: Някои ученици завършват и със 7-ци!

(18.09.2012 21:14 ч.)

За това свидетелстват удостоверения от 18 и 19 в., които могат да бъдат видени в уникална изложба

Уникални екземпляри от развитието на образованието през годините събра в музей столичното 125-то училище. В него могат да се намерят автентични предмети от 18 и 19 век.

Сред находките са изключително старо сметало и удостоверения за завършен клас не само с пълни шестици, но даже и седмици. Разходката започва от чин от училището в село Полянци, което от години стои заключено.

„Местата, в които са си държали учениците мастилниците, тук перодръжките - ето така са стояли и ако забелязвате тук учениците, на които им е било скучно са си подълбавали в чина”, разказва директорът на 125 СОУ, Венелина Николова.

Поглеждаме още по-назад в историята. И виждаме, че през 19 век учениците не са имали никаква възможност да избират вида на тетрадките си.

През 1937 г. пък не е имало нито един ученик, който да повтори класа. Освен това получили и оценки, запомнени като прецедент. На 31 юни 1937 г. - годината на раждане на престолонаследника Симеон Втори, оценките на всички ученици тогава били повишени с една единица, дори и на тези, които са имали шестици.

В изложбата намират място добре познатите за част от зрителите черни и тъмно сини престилки, както и пионерските и чавдарски униформи.

Репортер: Мария Димитрова

преглед на публикацията

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах