Училище с лице, училище за личности
125 СОУ
Искам да стана
учител по математика

Начало

БНТ: Завишени цени на допечатваните учебници

С над 100 процента са увеличени цените на учебниците за 3-ти клас на издателствата "Просвета" и "Анубис-Булвест", които ще се печатат допълнително тази година. За това сигнализираха "По света и у нас" от столичното 125-то училище. Според учителите такова голямо увеличение на цените на учебниците досега не се е случвало. В резултат училището ще трябва да доплаща над 3 хил. лева от делегирания си бюджет. Според издателите е нормално допечатките да са по-скъпи, тъй като там тиражите са много по-малки.

Учебниците от 1 до 7 клас са безплатни за децата, това обаче не означава, че са безплатни за държавата. Преди дни Венелина Николова започва да пише справката за допълнителните учебници за 3-ти клас за следващата учебна година. Обиковено допечатка е необходима, когато випуските, които идват, са по-големи от предишните.

Венелина Николова - пом. директор на 125 СОУ: - Установих повишаване на цените на учебниците в пъти. Конкретно да речем, ако говорим за проценти, ето ви музика за 3 клас с цена сега 9 лева, а миналата година музиката е била с цена 4 лева и 5 стотинки - това е 122% повишаване.


И това не е най-драстичният пример. Учебникът по "Домашен бит и техника" води класацията - този на "Просвета " е повишил цената си с 155%, а на "Анубис-Булвест" със 137%.

8 лева е цената на това малко учебниче от 50 странци, тя се е повишила със 137%.

Когато тиражите са по-малки, цената скача, е отговорът на издателствата. Но тя не се е увеличила толкова при допечатките за 5 и 6-ти клас, които също са малки. Не е скочила и при друго издателство "Архимед". Задавам на издателите въпроса на учителите - надуват ли се цените на допечатките в тези класове, където учебниците са по-евтини и няма да се забележи?

Зоя Пеева - издателство "Просвета": - Не, категорично мога да ви кажа, говоря за нашето издателство, освен което е съвсем нормално, да имаме определен процент печалба.

Явор Стефанов - издателство "Анубис-Булвест": - Може да проверите, че когато става дума за малки тиражи цените са многократно по-високи.

След като теглили чертата колко трябва да платят за допълнителните учебници, от 125-то училище разбрали, че с над 3 хиляди лева е надскочен лимитът. Тези пари трябва да се извадят от делегирания бюджет.

Венелина Николова: - И вместо, да речем, да си закупим ние компютри или да подобрим условията за децата, тези пари ще отидат в издателствата, ние нямаме избор.

Издателствата днес предложиха общината да покрие разликата. Да, но и тези пари са от нашите данъци. От просветното министерство пък казаха, че ще направят проверка по сигнала на 125-то училище. Очакваме и тяхната позиция.

Автор: Елиана Димитрова

преглед на публикацията

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах