Училище с лице, училище за личности
125 СОУ
Искам да стана
микробиолог

Съобщение

Учениците и техните родители могат да видят работите си от Пролетно математическо състезание за ученици от 4 клас в сграда на 125 СУ "Боян Пенев", ж.к. Младост1, ул. "Никола Генадиев" № 1 на 06.04.2023 г. от 15.30 часа до 17.30 часа и на 07.04.2023 г. от 14.00 часа до 17.00 часа.

Писмените работи на се снимат и не се копират! Резултатите от състезанието са окончателни.

 

Начало

24 ЧАСА: Супергероите съществуват - "24 часа" отличи "Достойните българи" на 2018 година

(19 Март 2018 г.)

За 16-ти път "24 часа" отличи "Достойните българи на годината". Церемонията бе във Военния клуб в София, а партньори в наградите "Достойните българи" са Мтел, фондация "Нашият дом е България", Трейс Груп Холд, Алианц България, Геотехмин, Първа инвестиционна банка, "Лукойл".

Министър-председателят Бойко Борисов връчи наградите и копие на златния ритон от Панагрското съкровище на инициаторите на "Враца софтуер общество" Емилиян Кадийски, Тонко Влахов и Тихомир Кръстев. Тяхната мисия е чрез качествено образование да дадат възможност на повече хора от Враца да работят предизвикателна и добре платена работа. Печелят проект за IT център във Враца измежду 212 предложения от над 30 населени места. Идеята им е чрез безплатни курсове по информационни технологии да обучат и подготвят за работа млади хора, както и за безработни. Така в последните три години дават възможност на стотици хора да разширят възможностите си да започнат нова престижна работа, а новите програмисти се включват в най-бързо развиващата се индустрия в страната, без да напускат Враца. Благодарности на трите момчета поднесе и кметът на Враца Калин Каменов.

"Благодаря, че сте в България и сте останали във Враца", каза им Бойко Борисов.

„Горди сме със вас, да сте живи и здрави“, пожела им още премиерът.

„Тяхната академия е пример за цялата страна“, каза пък Калин Каменов.

Шефът на културната комисия на Народното събрание Вежди Рашидов пък даде специална награда на турската архитектка Фикрие Булунмаз. В продължение на седем години тя ръководи реставрацията на българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул.След рестраврацията Желязната църква ще я има поне още 150 години.

В знак на уважение за стореното добро специално дойдоха посланикът на Турция в България д-р Хасан Улусой и посланикът на България в Турция г-жа Надежда Неински.

„Днес уважаваме достойните българи. Длъжни сме да уважим тези хора. В ежедневието ни е пълно със светски хора, едни хора, които всеки ден пълнят домовете и медиите. Вие от години сте се обърнали да видите обикновените и добри хора, тези, които трябва всеки ден да наблюдаваме и да им благодарим“, обърна се към достойните българи Вежди Рашидов. „Благодаря на тази жена, че всяка сутрин ставаше в седем и се прибираше в десет“, каза той за Фикрие Булунмаз. Рашидов предложи тя да получи и държавно отличие за реставрацията на Желязната църква.

"Аз изпълних своя професионален дълг с реставрацията", каза Булунмаз и разказа как е преминала реставрацията на храма. Тя изрази надежда, че скоро ще бъде подписан договор, който да улесни реставрацията на паметници между България и Турция.

Отличени бяха и съучениците и учителите на 12-годишния Любчо от столичното 125-о училище. Те събраха средства за акумулаторна количка от парите за букети в първия учебен ден, за да може Любчо да продължи да ходи на училище заедно с тях. Учениците освен това са "осиновили" ръкопис на Софроний Врачански, който се намира в Националната библиотека, и са събрали пари за реставрацията му.

Отличието от името на 125-о училище получиха Венелина Николова, Магдалина Петрова, Валери Иванов и Рая Костадинова. Те бяха отличени от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова връчи наградата и на Мария Савкова, журналист от Би Ти Ви.

„За мен е изключително приятно, че първите три примера от днешната церемония са от сферата на образованието и културата. Само чрез тях можем да напредваме бързо“, каза Фандъкова. „Целта на инициативата на децата е не просто да се помогне на Любчо, а да му се покаже, че той има приятели и всяко дете е добре дошло в българските училища“, допълни тя.

„Аз приемам тази награда от името на всички ученици и учители на 125-о училище. Най-важното за нас е децата да са сред своите връстници. Любчо ще продължи да учи при нас и това е едно щастливо дете“, каза директорката на 125-о училище Венелина Николова...

прегред на публикацията (пълен текст)

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах