Училище с лице, училище за личности
125 СОУ
Искам да стана
микробиолог

Решение за изпълнители на извънкласни дейности

⇢ Решение за изпълнители на извънкласни дейности

 

Обява за провеждане на конкурс за извънкласни дейности в 125 СУ "Боян Пенев"

⇢ Обява за провеждане на конкурс за извънкласни дейности в 125 СУ "Боян Пенев"

 

Начало

Дума: Училище за личности

(1 Май 2015 г.) 

Училище за личности навърши 60 години едно от най-утвърдените школа в столицата

Едно от най-утвърдените и желани училища в София - 125-о СОУ "Боян Пенев" в кв. "Младост 1", чества тази седмица своя 60-и рожден ден. Белязало началото на много човешки съдби, то успя да вмести 6 десетилетия в един прекрасен концерт в зала "България", в една юбилейна книжка, в няколко празнични инициативи - като не забрави никого и нищо, което е значима част от историята му, а същевременно показа букет от най-модерните практики в днешното обучение и възпитание, отредили му водещо място дори в изкушен в образованието град като столицата.

С влизането си в училището, виждайки прекрасния дизайн на всяка от стаите и училищните кабинети, зеления оазис на живия природен кът, залата на радиожурналистите с 24-часово излъчване на собствена програма, майсторски изрисуваните стени на класните стаи за най-малките или на кабинета по история с музейна и дори археологическа експозиция, танцовото студио или ателието по керамика, човек разбира какво означава девизът на 125-о: "Училище с лице, училище за личности". А когато научи за европейските проекти, спечелени и изпълнявани от училището, за клубовете по интереси в него и за първите научни занимания на учениците, за съвместната работа с многобройни институции - в Оксфорд и Кеймбридж, в Казахстан, Азербайджан, Индия, с американската фондация "Джуниър Ачийвмънт" и с фирма "Съксес фактори"... разбира защо възпитаниците на училището постигат най-високи резултати на матурите и външното оценяване по всички предмети, защо се представят бляскаво на олимпиадите, защо спортните ученически екипи печелят медали не само у нас, но и в Хонконг, Тайланд, Пекин, Корея...

Никое начинание, дори най-доброто, никое съзидание и благотворство не се раждат на голо място и не се развиват, ако човек няма хъс за знанието и за доброто. В днешно време, когато в страната ни като основен проблем се загнезди продължаващият спад в качеството на средното образование, да градиш и поддържаш успешно училище не е лесно. Наистина, как се прави добро училище?

Ирена Анастасова директор на 125-о СОУ "Боян Пенев"
Доброто образование иска сърце, вяра и упоритост

Как се прави добро училище? Най-краткият отговор звучи шаблонно, но това е истината - с любов и всеотдайност, със сърце и вяра, че вършим добро, може би най-доброто нещо на тази земя!

Ако отговоря по-изчерпателно - доброто училище се създава най-вече с добри учители и - с признание и благодарност за труда им; - със стратегия за бъдещето на училището и всекидневни усилия за реализирането й; - с добър ръководен екип от съмишленици; - с ред и правила за всички; - с разбирането, че възпитанието на децата в национални и общочовешки ценности, в чувство за справедливост, съчувствие и доброта е толкова важно, колкото и образованието; - с добра съвместна работа с родителите; - с активно търсене на подкрепа за важни проекти;

И все пак - със сърце, вяра и упоритост!

Автор: Велиана Христова

преглед на публикацията

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах