Училище с лице, училище за личности
125 СОУ
Искам да стана
учител по математика

Начало

БНТ: Един учебник по всеки предмет - за и против

(06.06.2014 г.)

Министърът на образованието предложи да има по един учебник за всеки предмет. Целта е да бъдат улеснени и учители, и ученици, и родители. В “Денят започва” за и против идеята коментираха Ирена Анастасова – директор на 125 СОУ “Проф. Боян Пенев”, и Никола Кицевски – директор на издателство “Просвета”.

Сериозно съм проучила сред колегите – и директори, и учители, и от доста време в бранша битува мнението, че с избора на учебници ние не постигаме нищо – многообразието от учебници не доведе до качество, каза Ирена Анастасова. “Не виждам разликата да бъдат одобрени три учебника и да бъде одобрен един”, отбеляза тя и добави: “Това, което правим в момента, е илюзия за избор. Ние избираме по-малкото зло – става дума за качеството на учебниците.”

“Ако многообразието не води до някакво качество, до какво качество би довело еднообразието”, реагира Никола Кицевски и добави, че идеята на министър Клисарова за поевтиняване на учебниците включва покана към учители, които пишат учебници, и след това даряват правата върху тях. “Това е връщане на учителите в турското робство – “ангария” се нарича дарението на труд, или връщането към ТКЗС-то”, заяви издателят и добави, че пътят за създаване на нови учебници е голям конкурс и свободна конкуренция, като преди това са променени учебните планове, учебните програми, законодателни промени.

Как възприемат идеята за „един учебник” учители и ученици от едно великотърновско училище – репортерска проверка на Зорница Илиева.

Във великотърновското училище „Емилиян Станев” учат деца от първи до дванадесети клас. Идеята „един учебник за един предмет” се разнесе бързо и учители, и ученици се включиха разпалено в дискусията. Госпожа Румяна Петрова преподава български език и литература трийсет и пет години и смята, че трябва да има един учебник.

Румяна Петрова – учител по български език: Това ще бъде една книга, която ще съдържа основните литературни факти, а същинската работа на учителя и учениците ще бъде върху текстовете и те ще могат не проста да учат от учебника, а да мислят върху конкретния художествен текст. Различните авторски колективи имат своите концепции и те предлагат тълкуване на дадения текст по собственото си разбиране за този текст.

Ако има повече от един учебник и всеки е с различни анализи и теми, учениците по- скоро наизустяват готови тези и така, всъщност многообразието ги ограничава, смята още госпожа Петрова.

Румяна Петрова – учител по български език: „Задачата на литературата, на предмета литература е по-скоро да научи детето да мисли и да изразява собственото си мнение върху един предоставен му текст.”

На противоположно мнение е директорът на училището, която е и преподавател по история.

Кина Котларска – директор на СОУ ”Ем. Станев”: Категорично против! За мен това е някой да ми отнеме правото на избор, аз искам да имам избор. Смесва се проблемът колко да бъдат на брой учебниците с това какво е съдържанието на учебниците, това са различни неща. Ако ни попитате: дали са добри нашите учебници, ще ви кажа: не, не са! За детето е необходим учебник, т.е. тази книга трябва да му обясни нещата, то трябва да работи с нея само в къщи, което ние в момента не сме осигурили. Лош учебник с добър учител дава добър резултат! Добър учебник с лош учител дава лош резултат. Това е!”

За разлика от учителите децата са категорични – искат един учебник за един предмет, защото е по- ясно, без разминавания и по-евтино за семейния бюджет.

Момиче: Ще е по-добре да е едно издателството, защото цялата, всички единайсетокласници ще учат само по един учебник и ако трябва да се подбира информация за матурата по история, да кажем, след 12 клас ще е базирана само по този учебник.

Момиче: Трябва да има един учебник за всеки предмет, защото ще е по-лесно учениците да си го набавят, по удобно ще е.

Децата разказват, че е имало учебни години, в които се е налагало да купуват по два различни учебника по един предмет и това е голям, излишен разход за семейството.

преглед на публикацията

 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах