Училище с лице, училище за личности

БНТ: Натоварени ли са българските ученици

(04 януари 2011, 19:46)

Учениците вчера не осъществиха намерението си за масов протест, но желанието им за повече ваканция постави един сериозен въпрос - колко са натоварени те. Оказва се, че от години учителите недоволстват от учебните планове и програми, по които са направени учебниците. Съдържанието е твърде обемно и често неясно. Учители и директори настояват просветното министрество най-сетне да започне създаването на нови по-добри учебници. Така и децата ще бъдат разтоварени от многото и ненужни уроци.

В столичното 125-о училище вчера отсъстващите ученици не са били повече от обикновено, обяснява директорът му Ирена Анастасова. Все пак според нея просветното министерство е можело да направи компромис.

Ирена Анастасова - директор на 125-о СОУ: "Аз съм убедена, че диалогът и компромисът са нещото, което трябва да е водещо при решенията и мисля, че министерството можеше да направи този жест към децата, особено като става въпрос за два-три дни - нищо нямаше да се случи."

БНТ: "Ти искаше ли повече дни ваканция ?"

Бояна - 5 клас: "Един, два дни."

БНТ: "Защо?"

Бояна - 5 клас: "Защото то и без това беше съкратена ваканцията и аз съм свикнала от миналите години да е по-дълга."

Според учителите трябва да се мисли за нов график на ваканциите - те да са по-малки, но по-често.

Ирена Анастасова - директор на 125-о СОУ: "Децата са много натоварени и това не е от вчера и от днес и това се знае. Децата наистина се изморяват и то особено малките деца."

И като става дума за умората на учениците, разговорът тръгва към по-сериозния въпрос. Кога най-после просветното министерство ще подготви нови учебни планове и програми, за да могат и авторите да напишат по-добри учебници върху тях? Старите програми са още от 2001година и времето показа, че не са добри и излишно натоварват децата. Материалът стана по-сложен и обемен, а броят на часовете намаля. Най-ужасният пример за учебник, според историчката Гергина Миланова, е този по история за 6 клас.

Гергина Миланова - учител по история: "Непосилно е за деца в 6 клас да изучават конституции, преврати, множество войни, правителства, министри.  Материалът въобще не е съобразен с възрастовите особености."

Трудно се правят нови програми, казват още учителите, ще отнеме 2-3 години, но все пак трябва да се започне. Според тях министерството вече много закъснява с промените. А това е може би най-сериозният проблем на образователната ни система - кога най-после децата ни ще започнат да учат по нормални учебници?

Автор: Елиана Димитрова

преглед на публикацията

 

 • Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас

   

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах