Училище с лице, училище за личности

БТВ: Любчо: Децата като мен да не се предават!

(20 Март 2018г.)

Съучениците и учителите на момчето бяха отличени с наградата „Достойните българи“, след като събраха средства за акумулаторна количка за него. Благодаря много, ама изключително много. Това е голям подарък за мен, каза Любчо

Вчера съучениците и учителите на 12-годишния Любчо от столичното 125-о училище бяха отличени с наградата „Достойните българи“, след като събраха средства за акумулаторна количка на момчето от парите за букети в първия учебен ден. Награден бе и репортерът на bTV Мария Савкова, която разказа историята им.

Идеята дойде от нашите колеги, тъй като трябваше бързо да реагираме – Любчо вече е пети клас и не учи в една стая, а трябва да се движи по коридорите, разказа в предаването „Тази сутрин“ по bTV директорът Венелина Николова. Решихме, че ние, учителите, можем да се откажем от нашите букети за 15 септември и призовахме родителите да дарят парите, които са отделили за цветя, за количка на Любчо.

Буквално за два часа събрахме над 10 хил. лв., отчете Николова.

Доскоро, за да стигне в класната стая, Любчо бил пренасян на ръце от родителите си. Сега с количката вече е самостоятелен. „Благодаря много, ама изключително много на моите приятели. Това е голям подарък за мен“, каза той.

„Минахме много труден път, още сме на него – сподели майката Красимира Михайлова. Похвално е, че има такива инициативи, че децата се включват, че ни подкрепят. На нас не ни пречи неговото увреждане, а всички трудности, свързани с него. В същото време е малко обидно да има такива кампании и държавата да не се грижи за елементарни неща, за помощните средства, които му се полагат, за да живее нормален живот“.

Историята стига до Мария чрез майката на Любчо – Красимира, която иска да благодари публично за добротата и да поощри постъпката. „Нямах колебания, че трябва да разкажем тази история – разказа тя. – От една страна, защото постъпката е много вдъхновяваща и трябва да стигне до повече хора. От друга страна, защото Любчо е боец, много слънчево, лъчезарно дете и също е вдъхновение“. Смисълът да се разказват такива истории е, че макар човек да се сблъсква с много проблеми в живота си, когато вижда, че има доброта, намира смисъл и сили да продължи и също да бъде добър, добави Савкова.

„Искам да кажа такива деца като мен да не се предават. Има и добри моменти, има и лоши моменти“, каза Любчо.

преглед на публикацията

 

 • Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас

   

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах