Училище с лице, училище за личности

ТВ+: Преподаватели искат да няма изпит след 7-ми клас

(06.06.2014 г.) 

Високи резултати, елементарен тест, падане на нивото на образованието – това е равносметката на учителите по бълг. и език и литература след изпитите след 7-и клас. Ако по бълг. език и литература преподавателите настояват форматът да бъде сменен, то по математика искат напълно да бъдат премахнати тези изпити.

Това са учениците от 7 клас в 125 СОУ “Боян Пенев” в София. Преобладаващата част от тях са получили много добри, дори отлични оценки на изпитите след 7-и клас.

“За мен математиката е по-лесна отколкото българския."

“Сравнително не беше чак толкова трудно. Имаше някои неща, които бяха доста лесни, но имаше места, на които се запънах.”

“Изпитите бяха учудващо лесни. Добри са ми оценките – отлични – над 5 и 50 са и двете.”

“Тестът беше лесен докато преразказът беше по-труден.”

Учителката по български език и литература Марина Великова дори определи резултатите като по-добри от тези, които децата показват в училище. Според нея тестът е бил изключително лесен, дори елементарен. Затова и не приветства подобна изпитна форма, особено по литература. Решението е да има есе, за да могат децата да покажат мислене и речник.

МАРИНА ВЕЛИКОВА УЧИТЕЛ ПО БЪЛГ. ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА “Да се изпитва върху тест по литература, наистина е неуважително към децата. Те нямат възможност наистина да изградят текст повече от 5-6 изречения на последния въпрос, който имат. Т.е. нямат възможност дасе разгърнат. Това, че познават имената на произведенията, не е гаранция, че са подготвени по литература”

Учителят по математика Димитър Димитров определи резултатите като незначителни. Според него този изпит е излишен. По думите му не е необходимо да се създава стресова ситуация на деца на 13, 14 години.

ДИМИТЪР ДИМИТРОВ УЧИТЕЛ ПО МАТЕМАТИКА “Как беше преди 30-40 години – нямаше такива гимназии, функционираше образователната система и не лошо.” “Ако едно детенце в деня на изпита се разболее и не се яви. Моля ви обърнете внимание на този въпрос. То губи безвъзвратно възможността да учи в профилирана паралелка и трябва да запише в обикновен 8 клас.”

По думите му всеки, който желае, може да запише СИП или пък ЗИП и да учи засилено любимия предмет. Затова според Димитър Димитров трябва да се върви към постепенно намаляване и дори премахване на профилираните гимназии.

преглед на публикацията

 

 • Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас

   

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах