Училище с лице, училище за личности

БНТ: Един учебник по всеки предмет - за и против

(06.06.2014 г.)

Министърът на образованието предложи да има по един учебник за всеки предмет. Целта е да бъдат улеснени и учители, и ученици, и родители. В “Денят започва” за и против идеята коментираха Ирена Анастасова – директор на 125 СОУ “Проф. Боян Пенев”, и Никола Кицевски – директор на издателство “Просвета”.

Сериозно съм проучила сред колегите – и директори, и учители, и от доста време в бранша битува мнението, че с избора на учебници ние не постигаме нищо – многообразието от учебници не доведе до качество, каза Ирена Анастасова. “Не виждам разликата да бъдат одобрени три учебника и да бъде одобрен един”, отбеляза тя и добави: “Това, което правим в момента, е илюзия за избор. Ние избираме по-малкото зло – става дума за качеството на учебниците.”

“Ако многообразието не води до някакво качество, до какво качество би довело еднообразието”, реагира Никола Кицевски и добави, че идеята на министър Клисарова за поевтиняване на учебниците включва покана към учители, които пишат учебници, и след това даряват правата върху тях. “Това е връщане на учителите в турското робство – “ангария” се нарича дарението на труд, или връщането към ТКЗС-то”, заяви издателят и добави, че пътят за създаване на нови учебници е голям конкурс и свободна конкуренция, като преди това са променени учебните планове, учебните програми, законодателни промени.

Как възприемат идеята за „един учебник” учители и ученици от едно великотърновско училище – репортерска проверка на Зорница Илиева.

Във великотърновското училище „Емилиян Станев” учат деца от първи до дванадесети клас. Идеята „един учебник за един предмет” се разнесе бързо и учители, и ученици се включиха разпалено в дискусията. Госпожа Румяна Петрова преподава български език и литература трийсет и пет години и смята, че трябва да има един учебник.

Румяна Петрова – учител по български език: Това ще бъде една книга, която ще съдържа основните литературни факти, а същинската работа на учителя и учениците ще бъде върху текстовете и те ще могат не проста да учат от учебника, а да мислят върху конкретния художествен текст. Различните авторски колективи имат своите концепции и те предлагат тълкуване на дадения текст по собственото си разбиране за този текст.

Ако има повече от един учебник и всеки е с различни анализи и теми, учениците по- скоро наизустяват готови тези и така, всъщност многообразието ги ограничава, смята още госпожа Петрова.

Румяна Петрова – учител по български език: „Задачата на литературата, на предмета литература е по-скоро да научи детето да мисли и да изразява собственото си мнение върху един предоставен му текст.”

На противоположно мнение е директорът на училището, която е и преподавател по история.

Кина Котларска – директор на СОУ ”Ем. Станев”: Категорично против! За мен това е някой да ми отнеме правото на избор, аз искам да имам избор. Смесва се проблемът колко да бъдат на брой учебниците с това какво е съдържанието на учебниците, това са различни неща. Ако ни попитате: дали са добри нашите учебници, ще ви кажа: не, не са! За детето е необходим учебник, т.е. тази книга трябва да му обясни нещата, то трябва да работи с нея само в къщи, което ние в момента не сме осигурили. Лош учебник с добър учител дава добър резултат! Добър учебник с лош учител дава лош резултат. Това е!”

За разлика от учителите децата са категорични – искат един учебник за един предмет, защото е по- ясно, без разминавания и по-евтино за семейния бюджет.

Момиче: Ще е по-добре да е едно издателството, защото цялата, всички единайсетокласници ще учат само по един учебник и ако трябва да се подбира информация за матурата по история, да кажем, след 12 клас ще е базирана само по този учебник.

Момиче: Трябва да има един учебник за всеки предмет, защото ще е по-лесно учениците да си го набавят, по удобно ще е.

Децата разказват, че е имало учебни години, в които се е налагало да купуват по два различни учебника по един предмет и това е голям, излишен разход за семейството.

преглед на публикацията

 

 • Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас

   

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах